Category Archives: Smart Systems2013 – Værballong

Værballong 2013 – Oppskytning i 2014?

Hei!

Når alt kom til alt ble det ingen oppskytning. Vi hadde testet og fått alt til å funke som et system, både med og uten batteri. Men fredag den 29. november skulle vi ha første oppskytning. Da oppsto det problemer idet vi koblet fra mus og tastatur, GSM-modulen endret enhets-nummer og vi klarte ikke å sende flere meldinger. Etter mye tenking og testing fikk vi ikke sendt opp ballongen denne dagen, men fant ut at vi skulle prøve oss med trådløst tastatur og mus.

På mandag den  2. desember dro vi å kjøpte trådløst tastatur og mus. Koblet dette opp og gjorde nye tester. Alt fungerte når vi skrudde de av og vi trodde vi var klar til oppskytning. Vi bestemte oss så for å skyte opp på tirsdagen for da så værmeldingene bra ut og det var for sent å gjøre det på mandag.

Tirsdag levde vi fortsatt i håpet. Vi koblet opp igjen og testet at alt fungerte, men etter noen få meldinger oppsto det samme problemet. Vi fikke en error i gps-sendings programmet og scriptet sluttet å sende meldinger. Vi fortsatte å jobbe for å fikse problemet. Men etter mye testing og fiksing klarte vi ikke å fikse problemet. Vi prøvde forskjellige programmer og å koble enhetene til et fast nummer, men det hjalp ingenting.

Vi innså da at tiden var for knapp og at vi ikke klarte å fikse problemet før framføringen som er den 6. desember. Det hjalp heller ikke at det var meldt storm hele torsdagen.

Vi gir ikke opp! Selv om faget er avsluttet har vi planer om å jobbe videre mot en oppskytning på nyåret. Vi føler at dette prosjektet trenger et resultat og at vi kan få fikset problemet med litt mer tid.

Koden vi brukte:
https://www.dropbox.com/s/9fokiwfnznlep3w/Kode%20for%20v%C3%A6rballong.rar

Over og ut!

2013-12-03 12.41.04

Launching 29.november @Parkingsplassen!

Hei!

De siste dagene har vi jobbet med sammensetning av raspberry pi og arduino. Vi har satt opp slik at arduinoene sender til raspberry pi, som lagrer til fil og sender melding til vår mobil med gps signalene. Vi valgte og lagre tempratur målinger og gps signaler hvert minut mens vi sender gps signalene til mobil hvert 5 minutt. Dette fordi det er unødvendig og sende oftere.

Vi har også fått kjørt noen tester, blandt annet på fallskjermene våre. Vi fylte opp en 1.5l flaske med vann, denne vil veie omtrent hundre gram mindre enn selve boksen vår. Det vi gjorde var at vi satte på to fallskjermer, tok flasken med opp i tredje etasje og kastet den ut vinduet. Det virket betraktlig bedre med to fallskjermer enn det gjorde med en.

Sist vi ga oss jobbet vi med gsm modulen. Vi har nå testet og fått den til og sende gps signalene til. Hitill ser alt ut til og funke bra. Kameraene våre filmer og tar bilder, gpsen og tempraturene lagres og meldinger blir mottatt.

20131128_153058

Her går det unna!

Utfordringer vi har møtt idag:

Vi hadde store problemer med å få GSM modulen til å kjøre med en ekstern powered usb hub. Etter mangfoldige timer med testing og research så konkluderte vi med at vi måtte ha GSM modulen på en egen hub. Grunnen til dette er enten at huben vår ikke klarte å levere nok strøm ut om vi hadde for mange enheter koblet til, eller så var det en annen mulighet.

«USB does synchronous communications (synchronous means that bytes are sent out at a constant rate one after another in step with a clock signal tick) and transmits in special packets like a network. Conventional serial ports are typically asynchronous (i.e. “not synchronous”). Just like a network, USB can have several devices physically attached to it, including serial ports. Each device on it gets a time-slice of exclusive use for a short time. A device can also be guaranteed the use of the bus at fixed intervals. One device can monopolize it if no other device wants to use it.”  (http://jeffskinnerbox.wordpress.com/2012/12/05/raspberry-pi-serial-communication/, 28.11.2013 – kl. 17.24) Noe som kan tyde på at om vi har flere enheter på samme busen så er det potensielle problemer med kommunikasjonen.

Vi koblet GSM modulen til sin egen powered usb hub, da ser det ut som det fungerer bra. Så kobler vi resten av utstyret med en usb-splitter. Vi gjorde noen små endringer i koden og ser ut til å være nesten klar for launch!

Det som gjenstår før oppsending:

  • Legge/feste alt av utstyr i boksen.
  • Teipe og knyte fast toppen
  • Spray lakke boksen med signal oransje
  • Fylle opp ballongen med helium og sende den på tur

På bildet under kan du se tanken vi fikk med helium.

20131128_152003

 

 

 

 

 

Snart oppskytning!

Hei!

GPS modulen har blitt byttet ut med en annen Arduino Uno med et ferdig lagd GPS Shield. Ved bruk av TinyGPS++ og SoftwareSerial bibliotekene til Arduino så fungerte det utmerket her. Brukte akkurat det samme programmet på den andre GPS’en, men fikk det ikke til å fungere der.

Her har vi koordinatene og litt annen informasjon fra GPS’en. Om vi ser på disse koordinatene så stemmer de rimelig bra med koordinatene for skolen. Fra kart.kulesider.no:

WGS 84 – desimal: 59.68258, 9.64934

Vi får nå inn GPS koordinater som stemmer, og vi overfører dette til Raspberry PI over serial. Det vi overfører blir skrevet inn i en txt fil på Raspberry PI’en.

Vi har også satt opp tempratur målerne sammen med akselerering, barometer og luftfuktighet. Planen er her at vi setter en sensor inne i boksen (med barometer og tempratur måler) mens den andre tempratur måleren skal måle utenfor boksen.

Akselereringsmåleren måler hvor mye g krefter som trekker i x, y og z retning. Her blir det jo da Z retning som er rett opp og ned, og som er intressant for oss, men samtidig tokk vi med de andre for å se resultatene med henhold til snurring, forflyttning og slikt.

Vi har også satt opp barometeret slik at vi kan få målt forskjellen her og der oppe. Selv om barometeret data sheet sier at det ikke fungerer over 30000fot.

Her er et bilde av det ferdige oppsettet som lagres i en fil på raspberry pi, dette lagres via serial, slik som gps signalene gjør.

Idag fikk vi også utdelt isopor, som vi nå har fått kuttet opp i riktig størrelse og satt sammen med gaffa-teip. Boksen har et innvendig volum på 20cmx20cmx20cm, med en tykkelse på 10cm. Dette burde vært nok til og holde varmen oppe i boksen, så hardwaren ikke fryser. Vi har også fått veid utstyret og boksen. Totalt har vi en vekt på 1.350kg.

20131122_162617

Utregningen på hvor mye ballongen klarer og løfte er også regnet ut. Denne vil ikke være helt hundre prosent, men ganske nær. Dette fordi ballongen har litt forskjellig form i forhold til hvor mye den blåses opp, og samtidig at den utvides en god del. Formelen vi brukte er formelen for å finne volumet av en kule: 4/3*pi*r*r*r.  Vi regner med en radius på 1-1.5m på ballongen(styres av oss), og finner dermed ut at boksen holder fra 0.52-1.76 kubikkmeter. Samtidig fant vi at helium har en løfte evne på 28.2gram pr kubikkfot. Derfor regnet vi om dette ganske grovt til og være 995,7gram pr kubikkmeter.  Vår ballong altså bære fra 0.518-1.752kg. Dette er et stort hopp, men jo mindre vi fyller ballongen her nede, jo lenger opp går den.

20131122_172128

Vi har også fått raspberry’n til og sende melding til vår mobil via gsm utstyret. Det eneste som mangler nå er da og få denne til og sende gps signalet som vi lagrer til fil, noe vi jobber med nå.

Vi testet også fallskjermen vi har fått utdelt ved hjelp av en 0,5l kartong som vi fylte med vann. Vi må fortsatt gjøre flere tester på dette, men resultatet var at kartongen gikk så hardt i bakken at den sprakk, noe vi ble litt bekymret for.

 

Værballong 2013 – Error!

Hei bloggen!

Idag fikk vi utlevert det siste vi trengte av utstyr. Vi jobber nå med å få koblet opp sensorer, gps og koble til  GSM-nettet. Det har oppstått problemer, men vi gir aldri opp! 😀

Vi tror at noe av feilen med GSM-tilkoblingen kan være at Raspberry Pi’en ikke klarer å lever nok strøm. Så i starten av neste uke skal vi skaffe en “powra” usb-hub. Utenom dette hadde vi noen småproblemer med å finne datablad for Multiwii-sensoren og vi fikk ikke noe data levert fra GPS-modulen. Dette skal fikses neste uke!

Blogges

2013-11-08 14.16.30!

Værballong 2013 – Hva vi har fått til!

Arbeidet med prosjektet går fremover. I det tidlige stadiet startet vi med å få installert OS på Raspberry Pi’en. Det var greit å få til, men vi slet veldig med tastatur og mus som ikke klarte å få nok strøm. Løsningen på dette var å bruke en simpel mus og et simpelt tastatur fra skolen og UBS-porter som har ekstra strøm på skjermen.

Videre har vi koblet opp Raspberry Pi kamera og fått det til å filme med en passende kvalitet og fått USB-kameraet til å ta bilde med et gitt intervall. I tillegg til dette har vi fått koblet opp Arduinoen til Raspberry Pi’en og har klart å overføre kode å fått det til å kjøre!

Videre trenger vi å få utdelt noen sensorer for forskjellige målinger, tror Olaf har bestilt disse. Vi må også få tak i noen kabler som gjør at vi kan koble til GPS-modulen. Vi bør snart også tenke på å får koblet til en GSM-sender og hvordan vi skal løse dette.

2013-10-02 13.45.32