Category Archives: Smart Systems 2015 – ShotBot

ShotBot. SISTE DAG FØR EKSAMEN!

Hei!

I dag er den siste dagen vi jobber med dette faget! Det har vært veldig spennende og lærerikt og det håper vi det har vært for alle de andre gruppene også. Vi vil bruke den siste anledningen til å fortelle dere om hvordan dette faget har vært for oss.

 Fortell litt om hvordan dette faget har vært for deg:

Vegard Smedsvik: “Faget har vært fullt av utfordringer og lærerike dager.  Gruppen har stått sammen i tykt og tynt, noe som har gjort at vi har hatt det mye gøy sammen. “.

Alexander Schinnes: “Det har vært et interessant fag  hvor vi har fått muligheten til å sette teorien vi har lært ut i praksis. Vi har møtt på flere utfordringer og bugs ettersom koden vokser, men har fått fikset opp i det meste. Det har vært morro å jobbe sammen om å skape et produkt!”.

Vegard Lia: “Jeg syns faget har vært bra. Veldig mye jobb, spesielt mot slutten, men veldig gøy. Bilen fungerer bra, og vi håper den gjør det også i morgen:) Den gjøre mye av det vi håpet den skulle gjøre når vi først satt oss ned en gang i august. Det var veldig mange rare problemer som var mye jobb og styr å finne ut av, og løsningen ga ikke alltid mening. Men, vi fikk til en bra løsning tilslutt.”

Henrik Bekkhus Solberg: “Smart Systems har vært et morsomt og utfordrende fag. Gruppa har fungert veldig bra og vært enig om stort sett det meste. Jeg føler at vi har et bra og morsomt prosjekt som svarer på oppgaven.   “.

Erik Hagen Nymoen: “Det har vært et veldig spennede og lærerikt fag. Gruppa jeg har vært med i har gjort prosjektet veldig interessant. Vi fant tidlig ut hva vi ville lage og vi har nådd dett målet. Mye arbeid i et godt arbeidsmiljø har gitt oss et bra resultat og jeg gleder meg til å vise fram hva vi har lagd. Det var mye press underveis i og med at en annen gruppa har et ganske likt konsept, men vi har gjort vår greie og håper det vil skille seg ut”.

0191bb3fbd4bf612c4cb97227bbc6bd6ff022ac5a0

Koblingskjema

Schematic

 

Her er arduino koden: (ShotBot – Code final) og QT koden: (link).

Lykke til alle sammen!

Hilsen ShotBot.

“There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work learning from failure.” – General Colin Powell

ShotBot. Oppdatering – 15.12.2015

Hei!

Nå har vi fikset delay på bluetooth’en. Når vi bruker paden nå så akselererer den uten delay og det er nice! Vi har lagd en kode som registrerer og lagrer fargekodene til hvert enkelt glass. I tilleg lagrer den hvor mange ganger de forskjellige glassene har blitt brukt og hva de er blitt fylt med. Denne statistikken skal være tilgjengelig på applikajsonen.

Gjennom appen skal vi kunne styre bilen, velge hvilken farge på glasset vi har og så hvilken shot som glasset skal fylles med. ShotBotten skal gi feedback til et chatvindu med commands. I tilleg skal den ha den nevnte statistikkfunskjonen. Så kan vi faktisk se om Smedsvik tok 10 eller 15 shot den kvelden.

Når man har valgt farge og shot vil platen med glassene rotere. Ved hjelp av en fargesensor vet den hvilket glass den skal stoppe på. Da vil pumpene fylle glasset og rotere 180 grader slik at man kan ta glasset opp.

IMG_0246– Flere av komponentene er enda ikke festet fordi de skal kun bruker midlertidig.

Hilsen ShotBot.

If you can dream it, you can do it” – Walt Disney

Shotbot. Oppdatering uke 47-49 – 01.12.2015

Hei!

Nå er alle de fysiske elementene på ShotBotten ferdig! Da er det kun finpussing igjen for å ferdigstille den. Vi har endelig fått kjørt bilen med appen og det funket bra. Det gjenstår flere fysiske beregninger for å koordinere bilen. Den klarer ikke å kjøre på en rett linje enda. De tre flaksene vi har bakerst på ShotBotten gjør at den blir veldig baktung. Det er da viktig at vi beregner en passelig akselerasjon for å unngå en særdeles “farlig” situasjon.

IMG_0225 IMG_0226

 

 – Shotbot Prototype v1.0

 

De forskjellige kodene er fortsatt under utvikling, men vi nærmer oss sluttfasen. Idag har vi hatt QT koden på fullscreen så alle på gruppa kunne bidra med ekstrem effektivitet. Appen blir utviklet i QT, mens koden til kjøring av bil, drinkmixing og fargegjenkjennelse blir utviklet i Arduino.

 

IMG_022116.11

– 5 guys 1 code

 

Hilsen ShotBot.

“Man lærer ingenting av å gjøre ting riktig” – Vegard Lia (videreført fra Pappa Lia)

Shotbot. Oppdatering uke 46 – 10.11.2015

Hei!

Idag prøver vi flere forskjellige sensorer som skal gi oss muligheten til å stoppe roteringen på en ønsket posisjon. Det er viktig for oss at vi har full kontroll på dette, ettersom det er slik vi skal bestemme når vi kan begynne å fylle glassene. Da må den vite hvilket glass den skal stoppe på.

Idag tester vi en ultrasonisk sensor som skal sense om det er glass i banen, eller ikke. Med en klikksensor kan vi nummerere posisjoner. Da kan vi til en hver tid vite hvilket glass som er i de forskjellige posisjonene. Med et dobbeltklikk kan vi sette en default posisjon. Dette hjelper oss også å refreshe telleren.

Hvis klikksensoren vet HVOR glassene er plassert, og den ultrasoniske sensoren vet NÅR glassene er der de skal, så oppnår vi full kontroll på posisjonene. Vi møter motstand ved at arduino er single threaded, men vi utarbeider en løsning på dette også.

Hilsen ShotBot.

“Keep it simple, stupid” – Kelly Johnson

Shotbot. Oppdatering uke 46 – 09.11.2015

Hei

Det nærmer seg deadline med stormskritt. Vi møtes derfor på en mandag slik at vi får jobbet noen ekstra timer denne uken. Vi arbeider på flere fronter, men vi fokuserer nå på  å ferdigstille produktet.

Vi har hatt problemer med å få glasstativet til å rotere, men vi har nå byttet ut hele mekanismen som gjør at den ikke vil løsne. Det roterende stativet skal ha mulighet til å rotere samtidig som den må sitte fast i “ShotModulen”. Vi har nå kommet fram til en løsning som løser denne problemstillingen.

IMG_0119

Vår neste problemstilling er å koordinere glasstativet slik at vi har kontroll til en hver tid hvordan de seks glassene er possisjonert. De skal føres under et tappepunkt for så å rotere videre. Vi må derfor vite at glasset faktisk står under tappepunktet før vi starter sekvensen med å fylle glasset. Stepmotoren har ingen koordineringsteknologi så dette blir en utfordring.

Vi arbeider også med å samle alle de forksjellige kodene vi har til ett program.

Hilsen ShotBot.

“Do, or do not. There is no “try” – Yoda, from Star Wars

Shotbot. Oppdatering uke 43 – 45 – 03.11.2015

Hei!

En liten stund siden sist.
Vi har som vanlig jobbet hardt de siste ukene, og prosjektet begynner å komme seg veldig. Vi har kommet langt i byggingen av bilen, den er så og si ferdig, kun noen detaljer igjen av selve byggingen. Vi har hatt litt problemer med å få festet ett par ting ordentlig, spesielt den runde plata til shotteglassene har vi slitt med å feste til resten av bilen på en ordentlig måte. Men, dette finner vi snart en løsning på.

IMG_0359  IMG_0362

Når det kommer til Arduino og App delen av “Shotboten” så har vi også fått gjort en del. Alle ting som skal styres av Arduinoen har vi testet og de skal fungere slik vi vil ha dem. Det gjenstår en del arbeid med å få alt til å fungere i ett system. Appen begynner også å komme seg, brukergrensesnittet må finpusses litt og selve kommunikasjonen mellom appen og Arduinoen over bluetooth fungerer ikke helt enda. Men, vi jobber med saken.
IMG_0318IMG_0313

Hilsen “Shotbot”

“You must do the things you think you cannot do” – Eleanor Roosevelt

Shotbot. Oppdatering uke 42 – 18.10.2015

Hei!

Nå begynner byggingen av sleve bilen å nærme seg noe med stormskritt. Vi håper at vi til neste uke skal være godt på veg mot å få selve bilen med ”shottemudulen” ferdig bygd. Vi får den nok ikke helt ferdig til neste uke men ikke så langt unna. Vi har nemmelig kommet over ett problem med pumpene. Problemet er at når en pumpe slutter å pumpe veske så vil vesken som er igjen i røret sige tilbake til tanken eller ut andre enden, avhengig av høyden på tanken i forhold til der glassene står. Problemet blir da at pumpene må gå lengre om røret er tomt enn om det ikke er det. Dette er noe vi må finne ut av, og i verste fall må vi bruke elektroniske ventiler i tillegg så vi får stengt av røret.

Appen vår har også støtt på problemer, vi bruker QT som dessverre har en bug i den nyeste versjonen som gjør at vi ikke får simulert appen på android. Men, dette er noe som skal fikses, og har blitt fikset i versjonen som man må kjøpe, men siden vi bruker open source må vi nok vente litt lengre.

Hilsen ShotBot.

“Øyemål kommer med livet” – Erik Hagen Nymoen

Shotbot. Oppdatering uke 40/41 – 09.10.2015

Hei

De to siste ukene har vi jobbet videre med bygging av bilen samt koding og app-laging. Vi kommer oss litt videre hver uke, men håper å få opp tempoet enda litt mere i ukene som kommer. En del av medlemmene på gruppa har hatt store innleveringer i andre fag, så nå som dette er levert blir det mer tid til Smart-systems.

I uke 41 fikk vi endelig en av de tre pumpene vi trenger til “Shotboten”. Dermed kan vi begynne å planlegge og bygge, “Shot-modulen”.  Det er når vi får bygd bilen ferdig at vi virkelig kan begynne å fokusere på hvordan vi vil bilen skal kunne kjøres og hvordan den skal fungere, funksjonsmessig.

Hilsen ShotBot.

“Believe you can and you’re halfway there” – Theodore Roosevelt

Shotbot. Oppdatering uke 39 – 22.09.2015

Hei igjen!

Denne uken har vi for alvor begynt å arbeide med prosjektet. Vi har forsket på hvordan vi skal kommunisere med bilen over bluetooth,  hvordan vi skal lage en app til å styre bilen og hvordan bilen og “shottemodulen” skal kobles og programmeres.

IMG_0305 IMG_0307

Vi har jobbet ganske jevnt og trutt til nå i prosjektet, men må nok muligens få opp tempoet noe, de neste ukene/månedene. Men det er alltid vanskelig å virkelig få fremgang og fortgang i ett prosjekt før du har basisen på plass. Og dette gjelder også for vår “Shotbot”. Når vi får kontroll på hvordan alt fungerer og får bilen bygd, rent fysisk, blir det nok andre boller! 🙂

Ideen og prosjektet vårt er spennende og utfordrende, så vi er fornøyde med valg av oppgave.

Hilsen ShotBot.

“Nothing is impossible, the word itself says ‘I’m possible’!” – Audrey Hepburn

Shotbot. Oppdatering uke 38 – 15.09.2015

Hei

Denne uken har vi jobbet videre med vår Shotbot. Vi har begynt å bygge “Shottemodulen” som skal fordele ut shots, denne bygger vi av plexiglass som vi har begynt å skjære og bore i. Vi har også testet motor kapasiteten til motoren vi tenker å bruke. Videre har vi jobbet endel med koding og tenke på hvordan vi skal strukturere og eksekvere koden til prosjektet.

IMG_0301 IMG_0302

Diskusjoner rundt hvordan ting skal fungere og hvordan det må se ut for at det skal fungere har det også vært en del av 🙂

Videre fokuserer vi på å få selve “shottemodulen” bygd, slik at vi for alvor kan begynne å kode og fokusere på funksjonalitet. Bilen begynner også å komme seg, og vi jobber også videre med den hver uke.

Hilsen ShotBot.

“Start by doing what’s necessary, then do what’s possible, and suddenly you are doing the impossible” – Francis of Assisi