All posts by Gruppe 10

Smart Postkasse: Maskin dokument av produksjon.

Produksjon av kasse

Jeg valgte å gå for kasse i plate metal stål. Plate metal er rimelig og greit å jobbe med. Jeg var innom ideen ved å lage i glassfiber eller i karbonfiber, men forkastet dette da stål er veldig greit å tilpasse eventuelle endringer. I ide fasen tenkte jeg først å lage en kasse med en vekt i bunnen, men etter å ha sett igjennom senarioer hvor posten kunne ha kilt seg/satt seg fast under etc., kom ideen om å ha en egen innerkasse som eliminerte problemet. Det negative med å ha en innerkasse blir vel det at vekten blir nesten doblet og material og framstillings kostnaden øker. Tiltros for dette gikk jeg for denne løsningen da den løste problemstillingen tilfredsstillende. Fasongen bestemte jeg ut ifra at kassen skal monteres på en vegg, og den skal være sikker. Med skrå kanter er det vanskeligere å få et skikkelig tak på kassen ved eventuelle tyveriforsøk.

Materialer brukt:

1mm stålplate

Stålrør brukt til hengsel i lokk

4mm pop nagler

4 x 5mm pop nagler

4 x 4mm pop nagler

Assorterte maskinskruer for å feste elektronikk

3 x 4mm mushroomhead Allen bolts for feste av låsekasse

Verktøy:

TIG sveise apparat

Vinkelsliper

Stikksag m metal blad

Platesaks

Plateknekker

Søyle bor

Benk sliper

Diverse håndverktøy

Stålbørste rondell

Framgangsmåte:

Merket opp alle delene på en stålplate, delte opp med stikksag og platesaks. Fin klipte med platesaksen for å få rette fine kutt. Deler som skulle knekkes ble knekt i plateknekka. Skarpe hjørner ble avrundet, hull ble boret opp, deretter prøve tilpasset jeg de forskjellige sammenstillingene, det ble gjort nødvendige tilpasninger og sveiset i plateskjøter.

Lokkene ble klippet ut og knekt til, deretter ble Hinge tube/ hengsel rør sveiset på plass. Det indre lokket måtte endres på da det jeg hadde problemer med warping pga. varme når jeg sveiset sammen. Det nye lokke ble mer likt som det øverste lokket, jeg knakk en ekstra kant som forenklet sveising av lokket. Etter sveising av innerlokket, boret jeg hull for å få plass til bladet på stikksagen, for så å skjære ut «brevsprekken» i lokket.

Når alle sammenstillinger  som skulle sveises var sveiset, ble det groveste pusset ned, jeg gikk over ytterkassen med stålbørste på drill for å få en finere finish. Deler som skulle nagles fast ble naglet fast (lokkene og feste til låsekassen).

Erfaringer underveis:

Ved sveising og bearbeiding (knekking/sliping/klipping) er det mange faktorer som spiller inn. Nøyaktighet på utstyr, måle feil, tilpassinger, skjevheter som oppstår pga. varme sjokk/termisk utvidelse ved sveising, sveise ferdigheter, og feil mating/ ingen mating av filler, gjør at det er mye rom for feil og unøyaktighet.  Heldigvis har vi en del rom for tilpasninger, og det er en god del slingringsmonn på en postkasse i platemetall med tanke på toleranser. Det er trivelig og sveise, men det krever en del timer og erfaring for å få topp resultat. Dette var min første gang med TIG sveising og det var en veldig lærerik prosess, litt trøblete utstyr og manglende erfaring gjordet at sveisene ble så som så men de var gode nok for å demonstrere konseptet og ok til en fungerende prototype.

Prosses PCB kort

Gerber paste laget fra KiCad kuttes på en folies kutter for å kunne påføre loddepastaen på de korrekte plassene på pcb kortet.

wp_20161206_12_28_45_pro

Loddepastaen som benyttes.

wp_20161206_12_29_12_prowp_20161206_12_29_02_pro

Kortet etter påført loddepasta. Benytter sparkelspade for å påføre pastaen.

wp_20161202_09_05_57_pro

Komponenter funnet fram og BOM skrevet ut. Komponentene legges på manuelt siden det ikke er så mange.

wp_20161202_09_05_24_pro

Reflow ovnen som er benyttet. På displayet ser man temperaturprofilen som er benyttet.

wp_20161202_10_04_22_pro

Etter litt manuel lodding av pin headere er kortet klart til programmering og testing av de individuelle komponentene.

wp_20161206_10_09_23_pro